{ "title": "Afrika Ormanları", "image": "https://www.orman.gen.tr/images/Afrika-Ormanlari-38142.jpg", "date": "19.01.2024 07:04:53", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "Afrika Ormanları, Tropikal özellikle olup, bulundukları yerlerde tropik iklim hakimdir. Afrika ormanları, Güney Amerika kıtasında bulunan Amazon ormanlarından sonra en eski ikinci büyük tropik ormanlardır. Afrika ormanları sık ve balta girmemiş yapısı nedeni ile Dünya hayvan miktarının yüzde 25 ile 35'ini barındırır. Afrika ormanları, yağmurun yoğun yağışı ile bölgenin ekolojik yapısında en önemli katkı sunarlar.

Afrika ormanlarına insan etkisi

İnsanoğlu Dünya'nın her yerinde olduğu gibi Afrika ormanlarında da varlığını göstermiş, bölgedeki ormanların yok olmasında önemli katkı sunmuştur. Fakat doğa halen insanoğlu ile amansız bir şekilde mücadele ederek varlığını sürdürmektedir. İnsanoğlunun çabası sonucu yok olan Afrika ormanları ev olarak kullanan hayvanlarında yok olmasına neden olmuştur. Çevre örgütü Greenpeace'nin yaptığı araştırmaya göre son 30 yıl boyunca Afrika ormanlarının yüzde yetmişinin yok olduğu tespit edilmiştir.

2000 yılından bu yana yapılan araştırmalar ise geleceğe dair umut vermiştir. Kongo havza ve Orta Afrika'da ağaç kesiminin azaldığı ve ormanlık alanların çoğaldığı tespit edilmiştir. Afrika kıtasında Amazon ormanlarıyla yarışan orman topluğu Kongo havzasında bulunur. Ünlü bilim dergisi Royal Society (Faraday, Newton, hooke başkanlığını yaptı.) Afrika yağmur ormanlarının bilinenden çok daha iyi durumdu olduğunu bildirdi.

Afrika ormanlarında vahşi yaşam

Vahşi yaşam olabilmesi için ormanların varlığı şarttır. Vahşi yaşam genetik çeşitliliği destekleyerek çevresel faktörlere karşı daha dirençli canlılar ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Uydu görüntüleri eşliğinden yapılan araştırmalar, Kongo havzasında ormanlık alanların değişim ve yoğunluğunu incelediler. Elde edilen sonuca göre 1990 - 2000 arasında her yıl 3000 km2. Ormanlık alanın insanlar tarafından kesilerek yok edildiği fakat 2000 - 2010 yılları arasında kesimin yavaşladığı gözlemlenmiştir. Bu tarihten sonra ise Afrika ormanlarında artışın devam ettiği gözlemlenmiştir.

Afrika ormanları neden zarar gördü?

Uzmanlara göre bu değişimin ana nedeninin ekonomik önceliklerin değişmesidir. Afrika ormanlarının kesim hızı belirtilen dönemlerde yıllık 2000 km2 olacak şekilde azalmıştır. Bu dönemde koruma tedbirleri artırılmış, insanların yaşamsal ihtiyaçlarının iyileştirilmesi artmış ve bilinçlendirme yapılmıştır.

Dünya'nın her yerinde ormanlar tarım arazisi elde etmek için yok edilirken, Afrika'da petrol ve madencilik için zarar görmesine neden oldu. Dünya'nın diğer kıtaları ile entegre karbon salınım anlaşması gereği Afrika ormanlarının zarar görmesi azalmıştır.

Afrika ormanlarının bölge iklimi üzerine etkisi

Ormanların en sık kısmı kıtanın ortasında ve batısındadır. Bu bölgeler Dünya'nın en çok vahşi hayvan çeşitliğine sahiptir. Otoburlar, sürüngenler, kedigiller bu bölgede yaşarlar. Birleşmiş milletler çevre örgütü UNEP'e göre Afrika ormanları çevresel faktörlerin etkisinde en fazla kalan ikinci kıtadır. İklimin değişikliklerindeki sıcak soğuk artış sıkalasının çok fazla olması orman çeşitliliğini olumsuz etkilemektedir.
" } ] }