{ "title": "İğne Yapraklı Ormanlar", "image": "https://www.orman.gen.tr/images/Igne-Yaprakli-Ormanlar-68576.jpg", "date": "19.01.2024 13:45:25", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
İğne Yapraklı Ormanlar, iğne yapraklı ormanların genel yayılım alanı, kuzey yarım kürenin kışları sert geçen düzenli kar ve don periyotları olan yüksek enlemleri ve ılıman zonların yine aynı sert karasal iklim karakterine sahip olan yüksek dağlarıdır. Bazı yeşil yapraklı ormanların serin kısımlarında abies, picea, tsuga ve benzeri türde iğne yapraklı ormanlara rastlanır. Ayrıca yaz ormanları ve sert yapraklı ormanlarda da çeşitli türden iğne yapraklı ormanlar ile karşılaşmak mümkündür. Sert iklim seven bitkilere sahip olan iğne yapraklı ormanlara deniz iklimine sahip olan batı kısımlarda rastlanmaz. Dünyanın en sert kış sıcaklıklarının -40, -50 derece olduğu iğne yapraklı orman mıntıkaları Sibirya'da bulunmaktadır.

İğne yapraklı ormanlar ve özellikleri nelerdir?

İğne yapraklı ormanların ağaçlarında hem yaz hem de kış süresince yeşil iğne şeklinde asimilasyon organları bulunur. Bu asimilasyon organları, kısa vejetasyon devresinde sıcaklıktan en maksimum derecede fayda görülmesini sağlar. Ayrıca kış aylarında toprağın donması ile meydana gelen fizyolojik kuraklık tehlikesini ve kar kırmasını önleme özellikleri vardır. İğne yapraklı ormanlar yapraklı ağaçları da barındırdığından kısa vejetasyon devresinde iğne yapraklı ağaçlara fayda sağlarlar.

İğne yapraklı ormanlarda bulunan ağaçların genel özellikleri, uzun, düz ve dalsız bir gövde şeklindedir. Bu nedenle iğne yapraklı ormanlardan dünya odun ticaretinde fazlaca fayda sağlanır ve odun ticareti konusunu oluştururlar.

Ülkemizde Akdeniz Havza'sında yazları kurak geçen yerlerde oluşan iğne yapraklı ormanlar ile bütün yıl boyu rutubetli olan nem ormanları birbirlerinden son derece farklı yapıya sahiptir.

Yaz kuraklığına kış rutubetinin desteği ile dayanan kurak iğne yapraklı ormanların başlıca ağaç türleri sahilçamı, halep çamı, kızılçam, karaçam, sedir ve ardıç ağaçlarıdır.

Tropik iğne yapraklı ormanlar ise Güneydoğu Asya ve Orta Amerika'da çeşitli çam türlerinden oluşan özellikle dağlık bölgelerdeki geniş ormanlardır. Bu bölgelerdeki iğne yapraklı türler, pinus caribaea, pinus merkusii ve callitris podocarpus çeşitleridir.
" } ] }