{ "title": "İğneada Longoz Ormanları", "image": "https://www.orman.gen.tr/images/Igneada-Longoz-Ormanlari-59828.jpg", "date": "20.01.2024 14:46:21", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
İğneada Longoz Ormanları, Marmara Bölgesi illerimizden biri olan, Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlıİğneada beldesi sınırları içinde yer alan 3155 hektarlık bir Milli park alanıdır. İğneada Longoz Ormanları'nın içinde olduğuİğneada beldesi, Bulgaristan ile sınırı olan bir sahil kasabasıdır. Demirköy'e 25 km'dir. İğneada Longoz Ormanları İstanbul'a 3 saat kadar uzaklıktadır.

İğneada Longoz OrmanlarıDoğa Harikası Bir Yer: Kırklareli deyince akla ilk gelen, el değmemiş bakir doğadır. Yıldız Dağlarından çıkıp, Karadeniz sahillerine doğru akan derelerin taşımış olduğu alüvyonların birikimi ve mevsime bağlı olarak, su altında kalan milli parktaki longoz ormanları ortaya çıkmıştır. Karadeniz kıyısında yer alan, İğneada Longoz Ormanları sizi içine çeken ve büyük bir ihtimalle bundan güzeli daha önce görülmemiş bir doğa alanıdır. İnsan burayı gördükten sonra, neden daha önce buraya gelmedim diye kendi kendine yakınıyor. Böyle bir doğanın karşısında şaşıp kalmak, büyülenmek ve havayı uzun uzun teneffüs etmenin dışında, geriye pek de fazla bir şey kalmıyor. Bu güzelliği anlatmak için kelimeler yetersiz kalır.

Doğa Harikası Longoz: Avrupa kıtasının üçüncü büyük longozu durumundaki İğneada Longoz Ormanlarında buraya özgü bir ekosistem vardır. Denize doğru akmakta olan derelerle birlikte gelen kumlar, burada birikerek kıyı kenarında bir set oluşturup, dere ağzını kapatması ile akarsuyun biriktiği alanda oluşan özel bir ekosistemdir Longoz. Sadece belli ağaçlar örneğin; kızılağaç, dişbudak ve bazı bitki türleri; su menekşesi, göl soğanı ayrıca bazı kuş türleri mesela, balıkçıl, karaleylek, vs. Bu yaşam alanını tercih etmektedir. Örneğin Tur rehberlerinin, yürüyüş süresince anlattığı ekolojik süreç çok ilginçtir. Sarmaşık bitkilerinin sarıp sarmaladığı bazı ağaçlar kuruyarak, ölüp, yıkılıyor. Ancak bu kuruyan ağaçlardan koparak düşen parçalar, üzerinde bulunduğu toprağı besliyor. Şayet bu ekosistem olmadığı takdirde Longoz'da olmuyor. Ormanın sel içinde kalması çok sık oluyormuş. Bu durum, bilhassa kışın ve bahar aylarında olağan olarak gözlemlenir. Ekosistemin devam etmesi için en önemli asıl şart, bol suyun sürekli var olmasıdır. Suyla beraber gelen, kil ve organik maddeler, burada yer alan toprakların mineral ve organik yapısını zenginleştirmektedir. Bundan dolayı bu bölge o kadar özenli olarak korunmakta ki, bu alanın etrafında gerçekten ne bir çöp ne de yapay bir şey göremezsiniz.

İğneada Longoz OrmanlarınaKıymayın: Dünyada ender bir eko sisteme sahip yerlerden biri olan İğneada Longoz Ormanları, bu muhteşem milli park alanı, yöre halkı ve buraya gelen yerli, yabancı turistler tarafından böyle özenle korunurken, doğa harikası olan bu yere Nükleer Santral yapılması isteniyormuş. Devlet büyüklerimiz İnşallah bu fikirlerinden vazgeçer. Çünkü toprağına bile basılmaya kıyılmayan bu güzelim milli park alanı nükleer santral yapıldığı takdirde bu cazibesini kaybedebilir.
" } ] }