{ "title": "Kahverengi Orman Toprakları", "image": "https://www.orman.gen.tr/images/Kahverengi-Orman-Topraklari-88375.jpg", "date": "20.01.2024 05:09:47", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Kahverengi Orman Toprakları, Dünya coğrafyasında ılıman iklim özelliğine sahip bölgelerine has kışın yaprak döken ağaç türlerinden oluşan koyu renkli humusça zengin topraklardır. Bu ağaçlar sayesinde toprak yapısı organik madde yönünden zengindir. Türkiye'de Karadeniz, Marmara, İç Batı Anadolu ve Güneydoğu Toros bölgelerinde görülen tapraklardır. Yapısal olarak eğilimli alanlarda B katmanı olarak belirlenen noktada yoğunluk kazanmayabilir. Bu hususta A ve C katmanları yoğunluk kazanmıştır. Karadeniz bölgesinin kuzey kısımlara bakan yamaçlarında fazla yağıştan ötürü topraktaki kireç oranı düşer. Hal böyle olunca toprak yıkanır. Asit karakterli bu toprak dağlara yakın yüksek kesimlerde podzol yapılanması başladığı için toprak rengi açık tonlara doğru yönelir. Ayrıca ormanların bitkisel atıkları toprağa tam anlamıyla karışmamamıştır. Diğer yandan Karadeniz bölgesinin de güney kısma bakan yamaçta yağış miktarının az olması nedeniyle B toprak katmanında kireç oranında artış görülür.

Kahverengi orman toprakları, eğimli arazilerde görülen genç yapılı ormanlardır. Genel kapsamda toprağın yıkanma oranı yüksek olduğu için pH değeri düşüktür. Su tutma kapasitesi gelişmiş olan bu topraklar uzun süre su tutabilir özelliktedir. Bu nedenle söz konusu bu orman topraklarında güçlü ve uzun ömürlü ağaçların yetişmesi mümkündür. Geniş yapraklı bitkiler ile çevrili bu toprak devamlı nemli bir yapıya sahiptir. Gür bitki örtüsü sayesinde ağaç kökleri toprağın tutunmasına kaynaklık etmiştir.

Karadeniz Ormanları Toprakları Tarıma Elverişli midir?

Yıllık sıcaklık ve yağış miktarı dengeli olan Karadeniz iklimi sayesinde ormanlardaki topraklar çok verimlidir. Bu nedenden dolayı Karadeniz ormanları toprakları tarıma elverişlidir. Fakat tarım arazisi için uygun ortam bulunmamaktadır. Gür ormanlar toprağı kapladığından ötürü ve eğimli yamaçların yoğunluğu tarım alanlarının daralmasına yol açmıştır. Modern tarım araç gereçlerinin gelişmesiyle birlikte bu orman toprakları alanında birçok tarım ürünü yetiştirilme imkânı bulmaktadır. Özellikle çay yetiştiriciliği bahse konu olan bu topraklarda yaygın bir şekilde tarıma fayda sağlamaktadır.
" } ] }