{ "title": "Orman Haftası", "image": "https://www.orman.gen.tr/images/Orman-Haftasi-26744.jpg", "date": "20.01.2024 13:48:36", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "Orman Haftası, her yıl 21-26 Mart tarihleri arasında kutlanan orman haftası, ağaç ve orman etkinliği kapsamında kutlanan etkinliklerin en güzelidir. Orman haftasında öğrencilere ağaçların önem ve ormanların değeri anlatılır. Bu hafta çeşitli etkinlikler ile ağaçlar dikilir, çocuklara ormanların önemini birebir ve yaşayarak anlatılır. Ormanların ekonomiye, doğaya ve en önemlisi de bizlere büyük katkısı vardır. Dünyamızın akciğer olan ormanlar, bir ülkenin zenginlik kaynağıdır. İhtiyacımız olan gereksinmeleri gazeteler, kalemler, kâğıtlar, oturulan sandalye, yemek yenilen masalar ve daha saymakla bitiremeyeceğimiz binlerce malzemeyi ormanlardan karşılamaktayız. Biz insanların ihtiyaç duyduğu hava, su ve ekmek gibi doğal ihtiyaçlarımız arasında ormanlarda vardır. Yani yarına güvenle bakmamız için ormanları korumalıyız. Ormanları korumak bir birey olarak hepimizin görevidir. Ağaçlar dikerek yeni ormanların oluşmasını sağlamalıyız. Ormanların en büyük düşmanı insanlardır. Ormana söndürülmeden atılan sigara izmaritlerinin yol açtığı yangınların sebebi de yakılan ateşlerin söndürülmeden gidilmesi ile koca ormanı kül eden de insanlardır. Ormanlar bizim yaşam standartlarımızın için önemli bir etken olduğu için, bilinçsizce kullanımdan kaçınılmalıdır.

Orman Haftası Konuşma Yazıları

Çeşitli bitkilerin bulunduğu, birden çok hayvanın barındığı sık ağaçlı topluluklara verilen isme orman denilir. Ormanda, büyüklü küçüklü ağaçlar, otlar, mantarlar, yüzlerce şifalı bitkilerin bulunduğu alandır. Köknar, ladin, çam, meşe, ardıç vb. Ağaç çeşitleri belli başı orman ağaçlarıdır. Eski zamanlarda yeryüzünün büyük bir kısmı ağaçlar ile kaplıydı. Daha sonraki ilerleyen zamanlarda insanların bilinçsiz tüketici olması sebebi ile yok edildi, yerini çoraklaşan topraklar, bozkırlar ve çöller aldı.

Ülkemizde ormanların korunması ve ağaçlandırma çalışmaları cumhuriyet döneminden itibaren gelişme göstermektedir. Cumhuriyetin ilanından sonra Tarım ve Orman Bakanlıkları kuruldu. Her ilde valilerin başkanlığında orman yetiştirilmesi için kurul kuruldu. Bu kurulda, o yörede bulunan ormanların korunması ve yeni ağaçların yetiştirilmesi için kararlar alındı ve uygulandı. Ülkemizde her yıl mart ayı içinde bir hafta orman ayı olarak anılmaktadır. Haftanın bir günü ağaç bayramı olarak kutlanılır ve uygun alanlarda yeni ormanların oluşumu için ağaçlandırma çalışmaları yapılır. Ağaçlar ve ormanlar toprağın nemli kalmasını sağlayarak, toprak erozyonunu önler ve selleri durdurur. Ormanlar bir yörenin iklimini etkiler ve o yöreye yağmur yağmasını sağlar. Aşırı soğukları ve sıcakları önler.

Ormanlar hayvanların barınak ihtiyacını da karşılamaktadır. Yalnız bazı zehirli böcekle, kemirici hayvanlar, özellikle de keçiler, ağaçların yeni süren dallarını ve yapraklarını yiyerek doğaya zarar verirler. Ormanlara zarar vermek, yasalarımıza göre bir suçtur. Orman suçları bağışlanamaz suçlar arasındadır.

İnsanlar her zaman ağaca ve ağaçtan yapılan araç ve gereçlere gereksinim duymuşlardır. Ayrıca endüstrinin birçok kollarında da kullanılmaktadır. İlaç yapımında, mobilya sanayiinde ve boya sanayiinde kullanılır. Bizlere bu kadar yarar sağlayan ormanları korumalıyız. Çevrenin ağaçlandırılması ve ormanların korunması hem yurdumuzun hem de dünyamızın önemli sorunlarından biridir. Bu nedenle her yıl 26 Mart Dünya Orman Günü olarak kutlanmaktadır.

Orman Haftasında Düzenlenen Etkinlikler

21-26 Mart tarihleri arasından özellikle de okullarda birbirinden farklı etkinlikler yapılır.
" } ] }