{ "title": "Orman Horozu", "image": "https://www.orman.gen.tr/images/Orman-Horozu-15887.jpg", "date": "19.01.2024 07:37:45", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Orman Horozu: Orman tavuğugiller familyasından, siyah tüylü kuş türüne verilen isimdir. Orman horozu, keklik, Sülün ve bıldırcınların yakın akrabalarıdır. İri yapıları ile kısa süreli uçuş yapabilen av hayvanlarıdır. Avrupa ve Asya'da Kafkasya'daki dağlarda ve Türkiye'de ise Rize ve Artvin'in yüksek kesimlerinde yaşar. Bu bölgelere özgünlüğü ile dünyanın başka hiçbir bölgesinde olmaması nedeniyle, çok değerli olan ve gelecek nesillere miras bırakılması gerekli bir doğa ve kültür emanetidir.

Orman Horozu Özellikleri Nelerdir?

Bu kuşların gagası kalın ve küt, bacak ve kanatları kısa, yuvarlak olup, bacak ve burun delikleri tüyle örtülüdür. Orman Horozunun kuyrukları geniş ve uzun (86 cm), göğsü parlak, yeşil siyah parıltılıdır. Gözlerinin üzerinde kırmızı ve parlak bir deri parçası vardır. Bu tür kuşların dişilerinin kahverengi ile beyaz tüylerinin üzerinde benekler ve çizgilerle bezeler vardır. Dişileri biraz daha çalıhorozu dişisine benzer yapıdadır. Baş kısımları küçük ve tüyle kaplıdır. Gözünün üzerinde ise çizgi halinde tüysüz bir bölüm bulunur.

Orman horozu erkeğinin ağırlığı: 1100-1500 gram arasında değişirken dişisi ise 700-850 gram gelir.

Bu türün üyeleri soğuk yerlerde yaşamaya uyum sağlamışlardır. Alp dağlarının 2500 metre yüksekliğine kadar uyum sağlamış, ancak genel olarak ibreli ormanlık alanlar ile doğa örtüsü daha zengin olan dağlık alanlarda tohum, tomurcuk, üzümsü bitkiler ve böcek yiyerek yaşarlar.

Orman Horozu Biyolojisi

Orman horozu Yuvasını toprağa yapar. Erkek orman horozunun aynı üreme döneminde birden fazla eşi olabilir. Üreme dönemlerinde lek denilen gruplar meydana getiriler. Dişi kuşlar yuvasına sarımsı desenleri olan 10 kadar yumurta bırakır.
Orman Horozu kuşları çok eşli bir karaktere sahiptirler. Bu familya üyelerinin erkekleri, dişilerini etkilemek amacıyla, birbirlerine karşı üstünlük sağlamaya çalışırlar. Lek grupları, çoğu zaman güney yamaçlarda kar kaplı ya da çayırlık alanlarda oluşur. Bu alanlarda, erkekler, kanatlarından çıkardıkları ince bir ıslık sesi ile çiftleşme danslarını yapar ve beyaz olan kanat altlarını açarak tüm güzellikleriyle hünerlerini ortaya korlar. Erkeklerin bazıları ise göğüslerini ve göğüs tüylerini kabartarak, kuyrukları havada olacak şekilde paralel koşu yaparlar. Bu kuşların lek zamanları Genel olarak Nisan, Mayıs ve haziran aylarında iken, bazı bireyler ise sonbaharda da bu kurları sürdürmeye devam edebilirler.

Orman horozunun dişileri kuluçkaya tek başlarına yatar. Bunlar yuvayı yoğun bitki örtüsünün altına yapar. Bu kuşlar bilhassa, ormangülü ve ardıç gibi odunsu olan kısa çalıları tercih ederler ancak, ot yüksekliği uygun olan alpin çayırlara da yuva yapabilirler. Kuluçka dönemi 20-25 gün olan bu kuşların palaz olanları 10-15 günlük iken uçuş yaparlar, iki ay sonra erişkin hale gelerek, büyüklüğe ulaşırlar.
" } ] }