{ "title": "Orman Meyveleri", "image": "https://www.orman.gen.tr/images/Orman-Meyveleri-98657.png", "date": "21.01.2024 00:54:53", "author": "Remziye Turan", "article": [ { "article": "Orman meyveleri ormanlık bölgelerde birçok yabani meyve kendiliğinden taze ve doğal olarak yetişmektedir. Bu yetişen meyveler çoğunlukla taze olarak tüketilmekle birlikte reçel marmelat ve doğal meyve suları yapılmaktadır. Meyveler vitamin ve mineral açısından zengin olup insan hayatı için olmazsa olmazlar arasındadırlar. Ormanda meyveleri hiçbir şekilde gübre ya da herhangi bir kimyasal maddeye maruz kalmadan kendiliğinden yetişmektedir. Bu meyvelerin bazıları şunlardır. Ahududu, alıç, böğürtlen, çay üzümü dut, gilaburu, kızılcık, kızamık, kuşburnu dağ, çileği, mürver üvez, yaban mersini, yemişen, incir, ceviz ve kestanedir.

Orman meyveleri nelere iyi gelmektedir?

Ahududu üzümsü meyveler içerisinde yer alan ve çalı görünümünde gövdesi olan ahududu meyvesi daha çok böğürtleni andırmakta olup bolca c vitamini içermekte ve çok iyi bir antioksidandır. Alıç bir orman meyvesidir. Nisan ve mayıs ayında pembemsi beyaz renkte çiçekler açmaktadır. Yaklaşık olarak 200 ülkede bulunur ve on yedi civarında alıç türü bulunmaktadır. Bu meyvenin farklı çiçekleri olanı'da vardır. Ayrıca kalp hastalıklarına iyi gelmektedir. Kalp üzerindeki baskıyı kaldırıp kalp spazmına ve çarpıntısını önlemekte olup aynı zamanda tansiyon düşürücü ve kabızlığı giderici etkisi olan bu meyve idrar söktürücü özelliğine sahiptir. Böğürtlen ülkemizde yaygın olarak yetişmektedir.

Orman meyveleri ile zihninizi besleyin

Orman meyvelerinden biri olan böğürtlen ülkemizde yaygın olarak yetişmektedir. Çok iyi bir antioksidandır. İçindeki bileşikler sayesinde bu meyveye sağlık adı verilmiştir. Çay üzümü fundagiller familyasından olup kışın yapraklarını döken bu meyve eczacılık'ta kabızlık önleyici olarak antiseptik kuvvet verici olarak kullanılmaktadır. Ayrıca idrar söktürücü etkiye sahiptir ve günümüzden şeker hastalığına karşı kullanılmaktadır. Dut bu meyve Asya'da yaygın olarak yetişmektedir. Yalnızca taze olarak değil kurutulmuş olarak da çok sevilerek tüketilmektedir. Ayrıca pekmez ve pestili yapılmaktadır. İçerisinde doğal oranda yüksek miktarda şeker bulunmaktadır. Gilabura Orman meyveleri hanımeli familyasındandır. Bu meyve ince kabuklu tek çekirdekli ve karın yarığı bulunmayan küre şeklindedir.

Orman meyveleri pazarların yeni gözdesi

Orman meyveleri kızılcıkolgun kırmızı renkli ekşimtrak bir tada sahiptir. Asıl anavatanı Anadolu Kafkasya ve Avrupa'dır. Bu meyve fazla ekşi ve buruk bir tadı olduğundan taze olarak tüketilmesi zordur. Ancak başta ishal olmak üzere gribe ve daha birçok rahatsızlığa iyi geldiği söylenmektedir. Kızamık bu bitki uzun ve kırmızı renkli bir çalıyı andıran meyve türüdür. Dünyada 6 ülkede yetişebilen bu bitki bizim ülkemizde yetişmektedir. Özellikle idrar yollarında rahatlık sağlamaktadır ve antioksidan özelliği açısından antibakteriyel etkileri kanıtlanmıştır. Kuşburnu ülkemizde yetişen bu meyvedir. Gerek vitamin gerekse mineraller açısından zengin bir vitamin deposudur. Bu meyvenin içi tüylü çok sayıda çekirdeği bulunan ve kızılcık meyvesini andırmaktadır. Kuşburnu mide yanmasına Böbrek rahatsızlığına ve çeşitli kuvvet şuruplarının hazırlandığı söylenmektedir. Yaban mersini koyu mor beyaz çiçekler açmaktadır Özellikle bu meyve kurutularak tüketilmektedir. Yemişen bu meyve 10 metreye kadar uzayabilen meyveleri kırmızı renktedir, yemişen tansiyon düşürücü etkiye sahip olup kalp ilacı hammaddesi olarak kullanılmaktadır.
" } ] }